Workshop Informatieplicht energiebesparing

Workshop Informatieplicht energiebesparing

Datum
21-11-2023
Tijd
vanaf 09:00 uur
Locatie
kantoor BCS

Met deze workshop bieden we de mogelijkheid om ondernemers te helpen bij het rapporteren van de informatieplicht. Deze ochtend is Geert Douw van PM energie hiervoor aanwezig.

Aanleiding

Naast de bestaande Energiebesparingsplicht is er ook een zogenoemde Informatieplicht toegevoegd voor bedrijven en instellingen. De overheid wil hiermee energiebesparing bij bedrijven en instellingen versnellen.


Dit betekent dat u voor 1 december 2023 moet rapporteren welke van de erkende energiebesparende maatregelen u heeft doorgevoerd. Een van de maatregelen is het monitoren van uw energieverbruik, dit kunt u doen met onze PM Energiemonitor. Voor grootverbruikers is dit kosteloos wanneer u dit combineert met een besparing op uw meetdiensten. Neem contact met ons op voor uw mogelijkheden.

Voor wie?
De informatieplicht geldt in de basis voor bedrijven of instellingen die jaarlijks vanaf 50.000 kWh elektriciteit OF 25.000 m3 aardgas (equivalent) verbruiken. Volgens onze gegevens is dit bij u het geval, en moet u dus mogelijk aan de Informatieplicht voldoen.

Wat is de informatieplicht?
De informatieplicht houdt in dat u aangeeft welke erkende maatregelen u heeft genomen om energie te besparen. Het uitgangspunt van deze informatieplicht is de lijst met erkende maatregelen voor energiebesparing (EML) die voor 19 verschillende bedrijfstakken is gemaakt. Uitgangspunt is dat de energiebesparende maatregelen binnen vijf jaar terug te verdienen zijn.

Rapporteren

U rapporteert voor 1 december 2023 welke energiebesparende maatregelen u genomen heeft. Dit doet u door middel van het volgende stappenplan:

  1. Met de Wetchecker Energiebesparing controleert u eenvoudig of uw bedrijf onder deze regeling valt.
  2. Bepaal welke lijst met erkende maatregelen voor uw bedrijf van toepassing is.
  3. Indien u nog geen eHerkenningsmiddel heeft, kunt u dit hier aanvragen. Doe dit op tijd, de aanvraag duurt namelijk circa 5 werkdagen.
  4. Rapporteer per vestiging de genomen maatregelen op het eLoket van RVO.

Belangrijk

Het is belangrijk om voor de workshop te regelen dat je in kunt loggen op het eLoket van RVO. Zorg in ieder geval dat je jouw DigiD bij je hebt.