Doe altijd aangifte bij vernieling, diefstal of inbraak

Doe altijd aangifte bij vernieling, diefstal of inbraak

Geplaatst: 04-07-2016

We horen ondernemers vaak zeggen dat ze geen tijd en energie meer steken in het doen van aangifte, omdat het  ‘toch niets oplevert’. Dat is bijzonder jammer, aldus Hilde van der Walle. Hilda van der Walle is wijkagent in Oldemarkt o.a. en zit namens de politie in de werkgroep KVO (Keurmerk Veilig Ondernemen) Steenwijkerland.


De politie vraagt met klem om altijd aangifte te doen. Waarom?

U bent slachtoffer geworden van een misdrijf. U wilt dat de dader wordt gepakt en uw schade vergoed wordt. Misschien heeft u daarnaast behoefte aan slachtofferhulp. Aangifte doen is dan een eerste stap. Met uw aangifte kan de politie een onderzoek starten naar de daders. Tevens kan deze aangifte dienen als bewijs voor uw verzekering.

Daarnaast kan een combinatie van meldingen op het bedrijventerrein, net de informatie verschaffen om de daders te traceren of een volgende misdaad voor te zijn.
Politie-inzet en beleidsprioriteiten worden vastgesteld op basis van aangiftecijfers. Als ondernemers geen aangifte doen, kan de indruk ontstaan dat een bedrijventerrein veilig is, terwijl het tegendeel wellicht  waar is.  Het is daarom, zeker ook voor de lange termijn, essentieel om aangifte te doen.


Aangifte doen

Aangifte doen hoeft niet met een lange procedure. Er zijn drie mogelijkheden om aangifte te doen:

1. telefonisch via 0900-8844
Als uw onderneming slachtoffer is geworden van vernieling, diefstal of inbraak kun u contact  opnemen met de politie via 0900-8844. De politie komt, indien nodig,  langs om de schade te bekijken en te zoeken naar eventuele sporen. Uw aangifte wordt gelijk ter plaatse of telefonisch opgenomen.

2. via internet
Het invoeren van de gegevens duurt ongeveer 15 à 20 minuten. Eerst wordt in 2 stappen bepaald of aangifte via internet mogelijk is. Vervolgens doet u in 6 stappen aangifte. Deze 6 stappen zijn te volgen in het voortgangsmenu linksboven in het scherm.
U kunt digitaal aangifte doen op de website; http://www.politie.nl/aangifte 

3. op afspraak bij het politiebureau (via 0900-8844)
Door op afspraak naar het bureau te komen, worden lange wachttijden voorkomen.

Doe altijd aangifte bij vernieling, diefstal of inbraak