Energiecooperatie Steenwijk zoekt daken

Energiecooperatie Steenwijk zoekt daken

Geplaatst: 03-02-2020

Als Business Club Steenwijkerland zijn wij benaderd door de energiecoöperatie Steenwijk. Deze energiecoöperatie zoekt (bedrijfs)daken voor zonnepanelen. Wellicht interessant voor u? Graag delen wij onderstaande informatie namens de Energiecoöperatie Steenwijk met u. 

Wat is de Energiecoöperatie Steenwijk?
Energiecoöperatie Steenwijk U.A. is een initiatief van enkele bewoners uit de binnenstad van Steenwijk om gezamenlijk energie op te wekken. Zij zijn een project gestart om gezamenlijk zonnepanelen in te kopen voor inwoners van Steenwijk en omgeving. Het gaat in dit project om inwoners die zelf geen zonnepanelen op hun dak willen of kunnen plaatsen.
Inmiddels is vanuit dit initiatief op 12 april 2019 jl. een energiecoöperatie opgericht.
Het initiatief voor Energiecoöperatie Steenwijk vloeit voort uit het in 2018 geëindigde G1000 project van de gemeente Steenwijkerland. Dit project diende als voorbereiding op de energietransitie om duurzame energie op te wekken. Een uitdaging waar de gemeente Steenwijkerland voor heeft gekozen.

Wat is een energiecoöperatie?
Een energiecoöperatie is een coöperatie die zich richt op het bevorderen van een duurzame energievoorziening. Dergelijke coöperaties zijn vanaf 1985 opgericht.

Wat doet de Energiecoöperatie Steenwijk?
De energiecoöperatie Steenwijk richt zich in eerste instantie op zonne-energie.
Ze doet dit voor inwoners van het centrum van Steenwijk en omliggende postcodegebieden, die graag zonne-energie willen opwekken, maar zelf geen zonnepanelen kunnen of willen plaatsen. Daarbij wordt gebruik gemaakt van de zogenaamde postcoderoosregeling. Deelname is mogelijk op basis van de eigen postcode.
Voor deelnemers aan de energiecoöperatie betekent dit:

  • er hoeft geen energiebelasting op het stroomverbruik op de elektriciteitsnota te worden betaald.
  • volledige ontzorging m.b.t. aankoop, installatie, onderhoud en exploitatie van de zonnepanelen.
  • ze geen eigen dak hoeven te hebben.

Energiecoöperatie Steenwijk maakt het dus gemakkelijk duurzame energie op te wekken en te profiteren van fiscale voordelen zonder op je eigen dak zonnepanelen te installeren.

Wat zoekt de Energiecoöperatie Steenwijk?
De Energiecoöperatie Steenwijk is hiervoor op zoek naar daken, waarop zonnepanelen geplaatst mogen en kunnen worden.
De daken die interessant zijn voor de energiecoöperatie moeten een minimaal oppervlak van 400 panelen hebben. Dat wil zeggen 400 x 1,65 m2 = 660 m2. Daardoor zijn energiecoöperaties afhankelijk van bedrijven die hun dak beschikbaar willen stellen.

Voor het beschikbaar stellen van het dak wordt een huurbedrag aangeboden, dat vaak wordt gebaseerd op het aantal zonnepanelen. Ook daken die te klein zijn voor commerciële dakhuurders (<1000 panelen) kunnen interessant zijn voor de coöperatie, aangezien de energiecoöperatie draaiende wordt gehouden door vrijwilligers, geen winstoogmerk heeft en van een andere regeling gebruik maakt (de postcoderoos). Naast de tastbare baten van de huurinkomsten, geeft het een bedrijf ook binding met de regio en een duurzame, MVO-uitstraling. 

Meer informatie over de Energiecoöperatie Steenwijk? Kijk op www.ecsteenwijk.nl