Inspirerende duurzame voorjaarsvergadering

Inspirerende duurzame voorjaarsvergadering

Geplaatst: 15-03-2017

Duurzaamheid en trots waren de hoofdthema’s van de voorjaarsvergadering van BCS op maandag 13 maart jl. Voorzitter Jurjen Helfrich opende de voorjaarsvergadering met aantal zaken waar ondernemend Steenwijkerland trots op mag zijn:

-          Opel Rijkmans heeft de Opel klanttevredenheid award gewonnen.
-          Agrifac en Kornelis Caps & Closures breiden fors uit in Steenwijk
-          Heerlijke Huisjes en Koster Werkplaatstechniek hebben opnieuw de FD Gazellen award gewonnen.
-          Jan Krediet heeft de TLN Ondernemersprijs 2017 in de categorie ‘Grote Ondernemingen’ gewonnen.
-          De samenwerking tussen de gemeente Steenwijkerland en BCS is goed en uniek in de regio.

Ruud Koornstra

‘Trots kunnen we ook zijn dat de nationale energiecoördinator Ruud Koornstra hier vandaag staat. Wat ons betreft is dit het startschot om u te inspireren om Steenwijkerland verder te verduurzamen’ aldus Jurjen Helfrich.

Ruud Koornstra nam de ongeveer 90 aanwezigen mee in de wereld van duurzame ontwikkelingen. Van de eerste elektrische auto, ontwikkeld in een schuurtje in Lochem, naar het belang van de vragen van kinderen, alles kwam voorbij. Ruud Koornstra gaf nogmaals aan de belangrijkste innovaties in een sector, altijd komen uit een andere sector. Juist daarom is een netwerk met ondernemers uit verschillende sectoren, zoals de Business Club Steenwijkerland, zo belangrijk.
Ondernemers moeten ook blijven ontwikkelen en de betrokken overheden zouden dit meer moeten faciliteren. Minder subsidies, maar de overheid altijd als eerste klant van innovaties, zou hiervoor een goede eerste stap zijn.

Lancering asbestservicepunt Steenwijkerland

Het eerste proefproject om asbestdaken versneld aan te pakken wordt gehouden in Steenwijkerland. In Steenwijkerland wordt een servicepunt ingericht waar ondernemers informatie en hulp kunnen krijgen bij asbestverwijdering. Verder worden bijeenkomsten georganiseerd waar ondernemers (bouwbedrijven, saneringsbedrijven, adviseurs en financiers) worden betrokken bij het ontwikkelen van een lokale aanpak. Ook wordt asbest onderdeel van het Keurmerk Veilig Ondernemen, waardoor ook langs die weg aandacht wordt gegenereerd voor asbestverwijdering.
Het project wordt getrokken door de Business Club Steenwijkerland. De gemeente Steenwijkerland, LTO Noord – afdeling Steenwijkerland en de provincie Overijssel zijn samenwerkingspartners.
Het mes snijdt aan twee kanten

Tijdens de voorjaarsvergadering is het proefproject officieel van start gegaan. Daar werd de website www.asbestservicepunt.nl gelanceerd door gedeputeerde Bert Boerman, wethouder Bert Dedden, voorzitter Sander Pereboom (LTO Noord afdeling Steenwijkerland) en voorzitter Jurjen Helfrich (BCS).
De aanpak richt zich op ondernemers. Hierbij wordt zowel gekeken naar bewustwording en activering van eigenaren van asbestdaken. Maar er wordt ook gekeken hoe lokale ondernemers hier van kunnen profiteren en er een boterham aan kunnen verdienen. Op die manier snijdt het mes lokaal aan twee kanten.
De website en het logo zijn ontwikkeld door de BCS-leden Fennart Reclame - Marketing en DJP Media.


Diner

 • Na de presentatie van Ruud Koornstra en de lancering van het asbestservicepunt Steenwijkerland gingen de ondernemers aan tafel. Dat samenwerking in Steenwijkerland een begrip is, werd duidelijk tijdens het serveren van het diner. Het voorgerecht werd verzorgd door Restaurant Hollands Venetië, het hoofdgerecht door Restaurant ’t Veerhuys en het dessert door Grand Café Fanfare.
  Voorjaarsvergadering
  De formele voorjaarsvergadering startte na het diner. Alle leden ontvangen notulen van deze vergadering, maar een aantal hoogtepunten waren:
 • BCS heeft 23 nieuwe leden mogen verwelkomen in 2016
 • De 200 leden grens is gepasseerd
 • Zeven nieuwe leden hebben zich voorgesteld tijdens deze vergadering.
 • Op 2 april 2017 bestaat parkmanagement 10 jaar. De kernwaarden van parkmanagement, te weten samenwerken, besparen door collectieve inkoop en werken aan kwaliteit van de bedrijventerreinen  zijn nog steeds een belangrijk onderdeel van pijlers van BCS.
 • De camerabeveiliging op de bedrijventerreinen in de Steenwijkerland wordt binnenkort geplaatst. Dit werd mogelijk door een positief collegebesluit in november 2016.
 • De samenwerking met de gemeente Steenwijkerland wordt de komende jaren gecontinueerd.
 • BCS heeft haar zienswijze ingediend op de concept omgevingsvisie van de gemeente Steenwijkerland.
 • De gemeente Steenwijkerland besteed jaarlijks voor 27 miljoen euro aan, hiervan komt 43% bij ondernemers in Steenwijkerland terecht.
 • Veel nieuwe activiteiten door het binnenhalen van de provinciale subsidie Ondernemend Noaberschap
 • Minne Wiersma en Taco Jongman hebben afscheid genomen van het BCS-bestuur.
 • Alko Tolner en Evert de Jong zijn herbenoemd voor een periode van drie jaar.
 • Theo Bouius is benoemd tot bestuurslid van BCS.  


Na de vergadering was er nog volop de gelegenheid om met elkaar na te praten.

Foto's

Klik hier om alvast de foto's te bekijken. Deze foto's zijn gemaakt door Jan Vredenburg.


Graag ontmoeten wij u op één van de volgende BCS-bijeenkomsten. Kijk voor het volledige programma op onze website www.bcsteenwijkerland.nl.