Ondernemers Blokzijl onder de indruk van activiteiten Hartex

Ondernemers Blokzijl onder de indruk van activiteiten Hartex

Geplaatst: 12-05-2023

Afgelopen woensdag vond er een bijeenkomst plaats voor ondernemers in Blokzijl bij Hartex. Deze bijeenkomst werd georganiseerd door de gemeente Steenwijkerland en de Business Club Steenwijkerland.

Hartex

Eigenaar Joost Dobbe vertelde de ondernemers meer over de geschiedenis van Hartex, de producten die zij produceren en uitdagingen. Vervolgens werden de ondernemers meegenomen voor een rondleiding door het recent uitgebreide pand.

Joost Dobbe is inmiddels de 3e generatie in dit familiebedrijf. De familie Dobbe is niet de oprichter van Hartex. Dit was de familie Koopmans in 1865. Zij runden de ‘Koopmans Mattenklopperij’ in het dorp. Later in de tijd is het bedrijf naar het industrieterrein verplaatst, waar zij de ruimte hadden om te groeien. De afgelopen decennia zijn er diverse uitbreidingen geweest, waarvan de laatste in 2021. Naast de fabriek in Blokzijl heeft Hartex ook een vestiging in Aalten. In Aalten wordt voornamelijk kunstgras geproduceerd en de nadruk in Blokzijl ligt op het produceren van tapijt.

Hartex heeft zich in de loop van de jaren ontwikkeld tot een belangrijke leverancier in het midden- en topsegment van de internationale tapijtmarkt. Het tapijt van Hartex is voornamelijk samengesteld uit natuurlijke materialen zoals zuiver scheerwol en sisal, maar ook synthetic naturals met een natuurlijke uitstraling zijn een belangrijk onderdeel van de collectie.

In de fabriek wordt met behulp van verschillende technieken op traditionele wijze en met een hoge efficiencygraad tapijt geweven, gebreid en getuft. Bovendien beschikt Hartex over een volwaardige eigen backingstraat om het tapijt halffabrikaat te voorzien van de gewenste rug.

 Het meer circulair produceren is voor Hartex één van de actuele uitdagingen, maar sinds 1865 zijn er al wel diverse circulaire toepassingen geweest.

‘Wat hiervan het meest in het oog springt is de karakteristieke uitstraling van het pand. Eigenlijk ziet u een deel van voormalig Rotterdam Delftse Poort, want de spanten komen daar vandaan.  Rotterdam Delftste Poort is in de oorlog wel blijven staan en vervolgens vervoerd naar onze locatie in Blokzijl’, vertelt Joost Dobbe enthousiast.

Hartex2

 

Activiteiten Business Club Steenwijkerland
Na de bedrijfspresentatie en een heerlijk buffet namen BCS accountmanagers Theo Bouius en Gerdi de Vries het woord. Zij vertelden de ondernemers meer over de activiteiten van de Business Club Steenwijkerland en de activiteiten van de werkgroep Blokzijl. Wat o.a. aan bod kwam:

  • BCS heeft meer dan 300 leden. Dit zijn allemaal bedrijven gevestigd in de gemeente Steenwijkerland.
  • BCS richt zich op belangenbehartiging, parkmanagement, kennis delen en netwerken.
  • Het bedrijventerrein in Blokzijl heeft recent weer het Keurmerk Veilig Ondernemen gekregen. Het keurmerk zorgt voor een structurele samenwerking met politie, brandweer en gemeente. Daarnaast levert het ondernemers een verzekeringsvoordeel op.
  • Op het bedrijventerrein in Blokzijl zijn geen uitgeefbare kavels meer. Hier maken de ondernemers zich zorgen over. Het wordt belangrijk gevonden dat er ruimte is voor lokale ondernemers om te groeien. BCS geeft aan dat het belangrijk is om de lokale vraag naar grond op bedrijventerreinen kenbaar te maken bij de gemeente of BCS, omdat voornamelijk uitbreiding voor lokale vraag mogelijk is.
  • Op 16 november wordt een werkfestival georganiseerd. Ondernemers worden opgeroepen hieraan mee te doen.
  • De Regionale Praktijk Academie is een succes. Op dit moment zijn er opleidingen op het gebied van installatietechniek en procestechniek. De komende jaren komen hier meer opleidingen bij.
  • De collectieve inkoop die BCS organiseert, heeft zich de afgelopen jaren bewezen. Ondernemers kunnen hun contributie terugverdienen en worden ontzorgd.
  • Er zijn diverse subsidies en organisaties waar de ondernemers gebruik van kunnen maken. Een voorbeeld hiervan is upgradejezelfregiozwolle.nl. Via Upgrade Jezelf kunnen ondernemers eenvoudig 50% subsidie ontvangen voor de opleiding en ontwikkeling van personeel. Dit geldt ook voor terugkerende opleidingen.
  • Accountmanager Rienk Bijlsma was aanwezig en heeft zich voorgesteld aan de ondernemers.

Hartex1

We kijken terug op een geslaagde bijeenkomst, die zeker een vervolg krijgt!

Hartex4