Proces tot voor KVO-hercertificering bedrijventerreinen gestart

Proces tot voor KVO-hercertificering bedrijventerreinen gestart

Geplaatst: 07-01-2019

Sinds 2013 hebben de bedrijventerreinen in Steenwijkerland het certificaat ‘Keurmerk Veilig Ondernemen’. De samenwerkende partijen, gemeente Steenwijkerland, politie IJsselland, brandweer IJsselland, Business Club Steeenwijkerland en ondernemers willen dit keurmerk graag behouden. Het huidige certificaat loopt begin volgend jaar af en daarom is het proces tot hercertificering opgestart.

Het proces tot hercertificering bestaat o.a. uit het schouwen van de bedrijventerreinen, het bespreken van de incidentencijfers en het maken van een veiligheidsanalyse. Op basis van alle input maakt de KVO-werkgroep een nieuw plan van aanpak voor de komende drie jaar. ‘In april 2019 vindt er een audit door het KIWA plaats. Als alle stukken in orde zijn, wordt het Keurmerk Veilig Ondernemen verlengt tot april 2022’, vertelt Gerdi de Vries, accountmanager van de Business Club Steenwijkerland.

Verbeteringen bedrijventerreinen
Vertegenwoordigers van de gemeente Steenwijkerland, politie IJsselland, brandweer IJsselland en ondernemers hebben de afgelopen periode hard gewerkt aan de veiligheid op de bedrijventerreinen. Hierbij kunt u denken aan het plaatsen van cameratoezicht (Steenwijk), het verbeteren van het maaibeleid en de verlichting, maar ook aan het structureel bespreken van de incidentencijfers met politie en brandweer.

Effectief instrument
Het Keurmerk heeft zich bewezen als een effectief instrument om samen te werken aan de veiligheid van het bedrijventerreinen en daarom willen de samenwerkende partijen het Keurmerk Veilig Ondernemen Bedrijventerreinen “Continue Samenwerken” behouden.

Veiligheidsenquête!!

De KVO-werkgroep vraagt alle ondernemers op de bedrijventerreinen in Steenwijk, Oldemarkt, Vollenhove en Blokzijl 5 minuten van hun tijd. De werkgroep levert in samenwerking met de betrokken partners de overige inspanningen voor het behouden van het keurmerk. De 5 minuten van de ondernemers worden gevraagd voor het invullen van een enquête. Op basis van deze gegevens maakt de werkgroep nieuwe veiligheidsafspraken.

De werkgroep verzoekt ondernemers daarom vriendelijk deze enquête in te vullen.

De enquête kunnen ondernemers op de bedrijventerreinen via de volgende link invullen:

https://mkbnl.socratos.net/direct/steenwijkerland2

Schouwen van de bedrijventerreinen
Eind vorig jaar zijn alle bedrijventerreinen door vertegenwoordigers van de politie, brandweer, gemeente en ondernemers geschouwd. ‘Wij merken dat de kwaliteit van de bedrijventerreinen de afgelopen jaren is verbeterd. Dit zien we o.a. in de uitstraling van het openbare gebied en er is bijvoorbeeld minder brandgevaarlijke opslag tegen de gevels’, vertelt BCS bestuurslid Klaas Pompstra. Namens BCS en de werkgroep Oldemarkt participeert Pompstra in de KVO-werkgroep.

Ook Jos Lok uit Vollenhove is betrokken bij de KVO-werkgroep, maar dan namens het bedrijventerrein in Vollenhove. ‘Alle veiligheidspartners zitten bij het KVO-overleg aan tafel, hierdoor zijn de lijntjes kort. We merken wel dat samenwerken aan veiligheid noodzakelijk blijft, recent zijn er diverse incidenten op de bedrijventerreinen geweest. Door samen te werken willen wij het aantal incidenten verder naar beneden brengen’, vertelt Jos Lok.

De schouwen eind vorig jaar vonden overdag plaats. Eind januari worden de bedrijventerreinen nog een keer geschouwd, maar dan als het donker is. Er zal dan o.a. gelet worden op afsluiting panden, inklimmogelijkheden en verlichting.