Renee Rook ondernemer van het jaar

Renee Rook ondernemer van het jaar

Geplaatst: 10-11-2018

De 43-jarige Renee Rook van Rook Pijpleidingbouw uit Sint Jansklooster is de twintigste Ondernemer van het Jaar van de gemeente Steenwijkerland geworden. Dat maakte de jury vanavond bekend tijdens het Business Gala in De Meenthe.

Rook Pijpleidingbouw is gevestigd aan het Heetveld in Sint Jansklooster. Volgend jaar bestaat dit familiebedrijf een halve eeuw. Het produceert en installeert waterbehandelingsinstallaties voor drink- en industriewater en heeft de eerste drie ontkleuringsinstallaties van Europa gebouwd in Nederland. Eén daarvan staat in Steenwijkerland met als doel het verwijderen van de gele kleur van water.

Juryvoorzitter Theo Bouius sprak van een grote onderlinge betrokkenheid in het bedrijf, dat culturele en sportactiviteiten in de regio ruimhartig steunt. ‘Een voorbeeldonderneming’, vindt Bouius, ‘die ook optimaal voldoet aan de wensen en eisen van de opdrachtgevers, die men snel en flexibel van dienst kan zijn.’

 

Drinkwaterzuivering in Suriname

Rook Pijpleidingbouw is actief in acht Nederlandse provincies, maar ook in het (verre) buitenland. In Suriname is in opdracht van de SWM (Surinaamse Waterleiding Maatschappij) rond Paramaribo al diverse keren een project voor drinkwaterzuivering gerealiseerd. Het grootste drinkwaterstation produceert daar maar liefst 600.000 liter drinkwater per uur.

De daarvoor benodigde installaties worden prefab opgebouwd en pas gemaakt aan het Heetveld en vervolgens heel zorgvuldig gedemonteerd en in containers verpakt naar Suriname verscheept. Na een bootreis van 12 dagen wordt de installatie ter plekke uitgepakt en weer compleet opgebouwd. Suriname is voor het aan de rand van de gemeente Steenwijkerland gevestigde bedrijf niet ´zomaar´ in beeld gekomen. Tien jaar geleden is een daar actief bedrijfje uit Nijverdal overgenomen en nieuw leven ingeblazen.

 

Te jong

In 1969 is het allemaal begonnen. De vader de huidige directeur Piet Renee (toen 19) wilde voor zichzelf beginnen, maar was daarvoor eigenlijk te jong. Daarom deed diens vader Reinder ook mee en dus vertegenwoordigt Renee thans de derde generatie. Vier jaar geleden is grondlegger Piet Rook op 64-jarige leeftijd overleden.

De grote kracht van Rook Pijpleidingbouw is, dat het bedrijf de beschikking heeft over eigen engineers, productie- en montagefaciliteiten, alsmede over uitgebreide voorzieningen voor de productie van leidingen, hulpstukken, tanks, bunkers en filterketels. De meer dan 50 medewerkers zijn ervaren en enthousiaste en van alle markten thuis. In het blad van de Business Club Steenwijkerland gaf Renee Rook twee jaar geleden aan, dat het echte allrounders zijn, die met de voeten in de modder staan.

Ze kunnen lassen en monteren en bedienen de vele machines. Rook heeft zelfs de beschikking over een eigen Rilsan poedercoatinginstallatie, waarvan er maar twee in Nederland zijn. Rook voert zowel grote als kleine projecten uit en vanwege een grote voorraad kan worden voldaan aan alle mogelijke wensen en eisen van de opdrachtgevers.

 

Jury

De uit jury van deze twintigste verkiezing bestond uit Alfred Peterson (hoofd Economie en Cultuur van de provincie Overijssel), Harm Vredenburg namens de Business Club Steenwijkerland, vertegenwoordigers van de initiatiefnemers Rabobank (Theo Bouius) en de Steenwijker Courant (Henk Ymker), alsmede de winnaar van vorig jaar, Peter Millenaar van Agrifac Machinery uit Steenwijk.

 

rook