Steenwijkerland kan trots zijn op eigen smart industry

Steenwijkerland kan trots zijn op eigen smart industry

Geplaatst: 31-05-2017

De fabriekshal van Kornelis Caps & Closures was maandagmiddag het decor van het eerste smartcafé in de regio Zwolle. Tijdens dit smartcafé stonden de ontwikkelingen in de smart-industry oftewel ‘slimme maakindustrie’ centraal.  De bijeenkomst werd georganiseerd door Kennispoort Regio Zwolle in samenwerking met de Business Club Steenwijkerland en Kornelis Caps & Closures.

Op pakweg twee kilometer van elkaar bevinden zich in Steenwijk drie bedrijven die, als het gaat om ‘smart-industry’, een inspirerend voorbeeld vormen voor de regio. Het gaat hierbij om Agrifac, Polak en Kornelis. Deze drie bedrijven stonden dan ook centraal tijdens het eerste smart-café.

In een ‘de wereld draait door setting’ ging presentator Theo Bouius, in het dagelijks leven werkzaam bij als manager bedrijven bij de Rabobank en bestuurslid bij de Business Club Steenwijkerland, in gesprek over ‘smart industry’ met diverse tafelgasten.

Nieuwbouw bij Kornelis en Agrifac
Capaciteitsuitbreiding is de noodzaak voor nieuwbouw geweest voor Kornelis. Er is gekozen om de uitbreiding op het huidige terrein te realiseren. De capaciteitsuitbreiding is te realiseren door meer vierkante meters, een betere interne logistiek en een hogere efficiency. Daarnaast vraagt de markt een steeds hogere kwaliteit, flexibele leveringen tegen steeds scherpere prijzen.

Kornelis heeft daarom dit project onder leiding van Ytsen de Boer in drie delen gestructureerd, te weten bouw, proces en data. Het deelproject project data is er gaandeweg bij gekomen, omdat het nodig bleek dat de klantorders het (productie-)proces kunnen aansturen. Industrie architect Marco Dubbelman (Gotogemba) heeft Kornelis geholpen bij het ontwikkelen van dit deel. Het gaat hier om het op elkaar aan laten sluiten van de diverse proces componenten ( magazijn, spuitgietmachine, planning, controle). Het gaat hierbij zowel om softwaresystemen, als mede ook om het uitwisselen van data en het op een juiste wijze verwerken van die data.

Het uitgangspunt is geweest dat het voor de mensen op de werkvloer makkelijker wordt, waarmee de kwaliteit, effectiviteit en flexibiliteit toenemen en de fouten, vertragingen en kosten afnemen. In de nieuwe situatie doet de operator alles vanaf een tablet. De tablet is persoonsgebonden, informeert de operator over de planning en de relevante parameters, en registreert de gerealiseerde omsteltijden, aantallen etc. Alle systemen moeten via deze tablet werken.

Ook overbuurman Agrifac is volop aan het bouwen, waarbij slimme oplossingen worden toegepast om het proces efficiënter en klantvriendelijker te laten verlopen. Het ontwerp voor de nieuwbouw van Agrifac heeft recent het Breaam-certificaat Outstanding ontvangen. ‘Het klopt dat wij ambitieuze doelstellingen hebben met onze nieuwbouw, maar een belangrijke doelstelling was ook om de winkel tijdens de verbouwing open de houden’ vertelt Frans van Apeldoorn namens Agrifac.
Sinds 2012 gaat het erg goed met Agrifac. Vorig jaar zijn er 200 machines geproduceerd, dit jaar gaat Agrifac voor meer dan 300 machines, maar de nieuwe ‘smart-factory’ heeft een capaciteit voor 1000 machines.

Polak al 10 jaar bezig
Polak Koninklijke specerijenmaalderij heeft tien jaar geleden de productie gemoderniseerd, geautomatiseerd en gedigitaliseerd en veel op smartphone over gezet voordat de smartphones echt bestonden. Marco Dubbelman en Jan Smulders, operations manager bij Polak blikten samen terug op deze periode.
De ontwikkeling naar een smart-factory heeft ons veel gebracht, zeker als het gaat om informatiestromen.

Enthousiaste medewerkers
Zowel tijdens de project- als realisatie zijn medewerkers enthousiast over deze ontwikkelingen, mits zij goed in het proces meegenomen worden. Joke de Vries, neurowetenschapper en eigenaar van Breinkennis, kon dit goed verklaren. ‘Nieuwe ontwikkelingen worden verwerkt door je frontale hersenen, deze hersenen vragen meer energie van je, als bijvoorbeeld het reptielenbrein, dat je gebruikt voor je basis-zaken’. Als een medewerker bij nieuwe ontwikkelingen aangeeft dat hij het druk heeft, ervaart hij de nieuwe ontwikkelingen ook echt als druk. Twee tips werden meegegeven, laat je medewerkers fouten maken en neem de emotie serieus.

Uitdaging
Een grote uitdaging voor de bedrijven was om de projecten binnen de kaders te houden, en kleine stappen te blijven zetten. Zodra namelijk de mogelijkheden van ‘smart-industry’ zichtbaar worden, is het heel verleidelijk om steeds meer te willen. Niet alleen mensen binnen de organisatie van Kornelis, Polak en Agrifac, maar ook buiten de organisatie moeten binnen de kaders van tijd en geld blijven opereren.

Steenwijkerland kan trots zijn op eigen smart industry