Techniek Tastbaar

Techniek Tastbaar

Geplaatst: 09-10-2018

Kom vrijdag 12 oktober a.s. techniek beleven en ervaren tijdens Techniek Tastbaar bij RSG Tromp Meesters in Steenwijk

Het aantal vacatures in de techniek stijgt. Dat klinkt goed! Toch blijkt het erg lastig voor de bedrijven om goede technische mensen te vinden. Leerlingen komen van jongs af aan veel te weinig in aanraking met techniek en kiezen te weinig voor een technische opleiding.

Van de autogarage om de hoek tot een boorplatform in de Waddenzee en een biologisch zuivelbedrijf of bijvoorbeeld het ziekenhuis: techniek is overal en overal zijn technici nodig. Wie kiest voor een loopbaan in de techniek heeft grote kans om een baan op eigen niveau en binnen het eigen vakgebied te vinden en kan rekenen op een mooi startsalaris. Maar hoe kun je jongeren enthousiasmeren voor de techniek? De TechNetkring Meppel/Steenwijk, een samenwerkingsverband van scholen en ondernemers heeft de handen ineen geslagen, want ondanks deze positieve berichten is het beeld dat leerlingen hebben van techniek beperkt. Projectleider John van Mierlo zegt: “We willen als ondernemers en docenten de leerlingen inzicht geven in de vele mogelijkheden die techniek biedt. Door het te ervaren kunnen zij ontdekken wat bij hen past en of techniek een optie is. Daarom kunnen leerlingen techniek komen beleven en ervaren op vrijdag 12 oktober as. tijdens Techniek Tastbaar bij RSG Tromp Meesters.”

De breedte van techniek

Op vrijdag 12 oktober wordt bij RSG Tromp Meesters voor de vierde keer een groot event georganiseerd waarbij de technische ondernemers uit de regio laten zien wie ze zijn en wat ze doen. De leerlingen kunnen techniek zelf ervaren. De deelnemende bedrijven komen uit verschillende branches en geven hiermee een breed beeld van de mogelijkheden in de techniek, zoals: installatietechniek, landbouwwerktuigen, autotechniek, oppervlaktebehandeling, automatisering, metaalbewerking, waterschap, tweewielers, aandrijftechniek, gevelbouw, scheepsbouw., woningbouw en techniek in de zorg. De bedrijven komen dus letterlijk naar de leerlingen toe! Uiteraard zijn ouders ook van harte welkom. Leerlingen uit de regio Meppel/Steenwijk, in de leeftijd van 10 tot 16 jaar worden uitgenodigd om naar dit evenement te komen. Voorgaande jaren kon de organisatie circa 1500 bezoekers begroeten! Vanzelfsprekend is de toegang helemaal gratis.

Achtergrond

Het werk in de techniek wordt steeds meer allround, wat vraagt om flexibele en breed inzetbare medewerkers. Net als in andere vakgebieden hebben automatisering, digitalisering en robotisering groeiende invloed op de werkinhoud. Het arbeidsmarktperspectief op mbo-niveau blijft goed. Wel zie je een verschuiving, want van personeel in de technische sector wordt een hoger werk- en denkniveau gevraagd (minimaal mbo-niveau 3 en 4) en het belang van soft skills als samenwerken, flexibiliteit en zelfstandigheid neemt toe.

Bent u erbij? Kom langs en beleef techniek, vrijdag 12 oktober 2018 van 14.00 uur tot 21.00 uur bij RSG Tromp Meesters, Stationsstraat 40 in Steenwijk.