Werkgroep Dolderkanaal bezoekt IJsbeer Energie

Werkgroep Dolderkanaal bezoekt IJsbeer Energie

Geplaatst: 07-02-2017

De werkgroep Dolderkanaal heeft vrijdag 3 februari een bezoek gebracht aan de locatie van IJsbeer Energie aan de Dolderweg 40. Dit op uitnodiging van de heer Fokko Jansma, werkzaam bij IJsbeer Energie.

Het bedrijfsbezoek stond in het teken van kennismaken. Na een korte voorstelronde, vertelden de werkgroepleden meer over de Business Club Steenwijkerland en de activiteiten en speerpunten van de werkgroep. Vervolgens vertelde Fokko Jansma de werkgroepleden meer over de activiteiten van IJsbeer Energie.

IJsbeer Energie

IJsbeer Energie is een dochteronderneming van Kvitebjørn Energi AS, een Noorse energiemaatschappij die verschillende biomassacentrales bezit en beheert. Kvitebjørn Energi heeft 19 jaar ervaring met het produceren van energie met een biomassacentrale in Tromsø in Noorwegen.

De moderne biomassacentrale aan de Dolderweg heeft een capaciteit van 12,5 MW en produceert op een milieuvriendelijke manier warmte en elektriciteit uit houtsnippers. Per dag worden er gemiddeld 4 vrachtwagens met houtsnippers binnengebracht. IJsbeer Energie produceert door de verbranding van deze houtsnippers elektriciteit voor 4000 tot 6000 huishoudens.

Rondleiding

De werkgroepleden kregen ook een rondleiding door de biomassacentrale. Opvallend hierbij was dat een groot gedeelte van de ruimte leegstaat. Deze ruimte werd door Rendo Duurzaam gebruikt voor de productie van bio-kool door middel van een proces genaamd torrefactie, maar dit onderdeel heeft IJsbeer Energie laten vallen.

De centrale draait 24 uur per dag, 7 dagen per week, maar er zijn slechts 5 personen werkzaamheden. Fokko Jansma geeft aan dat de centrale zeer degelijk gebouwd is. De medewerkers sturen het proces aan en bij en herstellen eventuele problemen. ‘Door de degelijkheid van deze centrale hebben we hier gelukkig weinig mee te maken’, aldus Fokko Jansma.

Vanaf de Dolderweg lijkt de biomassacentrale van IJsbeer Energie gesloten, maar door dit interessante bedrijfsbezoek is het de werkgroep Dolderkanaal duidelijk geworden dat IJsbeer Energie graag in contact komt met mede-ondernemers en mee wil denken over de uitstraling van bedrijventerrein Dolderkanaal.
Kortom erg nuttig om eens met elkaar kennis te maken.

Wij willen Fokko Jansma en IJsbeer Energie hartelijk bedanken voor dit interessante bedrijfsbezoek.

Werkgroep Dolderkanaal bezoekt IJsbeer Energie