Bijeenkomst familiebedrijven

Bijeenkomst familiebedrijven

Geplaatst: 05-04-2017

Op dinsdagavond 4 april vond de schatgraafbijeenkomst Familiebedrijven plaats bij Installatiebedrijf Vredenburg. Er waren 17 familiebedrijven aanwezig. Allemaal vertegenwoordigd door één of meerdere familieleden. Deze bijeenkomst was een onderdeel van het project ‘ondernemend noaberschap Steenwijkerland’.

IMG 20170405 WA0000


Versterken kracht ondernemende familiebedrijven

Dr. Ilse Matser, directeur van het Landelijk Expertise Centrum Familiebedrijven en Lector Familiebedrijven op Hogeschool Windesheim, vertelde de ondernemers meer over de rollen en uitdagingen binnen familiebedrijven. Het versterken van de kracht van ondernemende familiebedrijven stond hierbij centraal.

Doctor Ilse Matser heeft een proefschrift geschreven over de onderscheidende factor van familiebedrijven. Er zijn vele factoren zijn die een familiebedrijf onderscheiden van een ander bedrijf. Kenmerkend voor familiebedrijven is bijvoorbeeld de lange termijnvisie en de binding met personeel en de regio. Familiebedrijven onderscheiden zich ook door de overlap in rollen van familie, eigenaar en ondernemer.

rollen familiebedrijven

Vervolgens ging Ilse Matser in op verschillende dilemma’s bij opvolging en overdracht binnen familiebedrijven. Hierbij kwam o.a. aan de orde hoe een familiebedrijf aangestuurd kan worden, welke organisatievormen er zijn en hoe je het eigendom en de beslissingsbevoegdheid kan scheiden. Een stichting administratiekantoor (STAK) is een manier om eigendom en beslissingsbevoegdheid te scheiden. Klik hier voor een artikel van Ilse Matser over STAK.


Oriënteren bij opvolging

Bij de vorige generatie familiebedrijven had de opvolging vaak een verplicht karakter. De opvolger had hierbij eigenlijk geen keuze om het bedrijf wel of niet over te nemen. ‘Nu slaat de balans echter de andere kant uit’, aldus Ilse Matser. Opvolgers worden erg vrijgelaten in de keuze om het bedrijf over te nemen. Volgens Ilse Matser zou je opvolgers eigenlijk moeten gunnen om zich goed te kunnen oriënteren of ze het wel of niet willen doen.

IMG 20170405 WA0001


Opvolging geen gebeurtenis

Opvolging en overdracht wordt door veel ondernemers gezien als een gebeurtenis, maar zeker binnen familiebedrijven is dit geen gebeurtenis, maar een proces. Hier ligt ook gelijk een valkuil voor veel familiebedrijven. Het advies luid dan ook: start tijdig met het proces en maak hierover goede afspraken met elkaar.

Vervolg

Vanuit het programma ‘versterken MKB en ondernemerschap’ van de provincie Overijssel worden er specifieke regelingen opengesteld voor familiebedrijven. De provincie wil hiermee samenwerken aan sterk ondernemerschap, de concurrentiekracht vergroten en werkgelegenheid creëren. Zodra er meer over deze regelingen bekend is zal BCS deze communiceren via haar website en nieuwsbrief.

Ook is besloten om een vervolgbijeenkomst in klein(er) comité te organiseren, waarbij een onderscheid wordt gemaakt in overdragers en opvolgers. Interesse om ook hierbij aanwezig te zijn? Laat het BCS weten via info@bcsteenwijkerland.nl.

Meer informatie en uitnodiging

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws van het Landelijk Expertisecentrum Familiebedrijven?
Meld u dan hier aan voor de e-mailnieuwsbrief.

De presentatie van Ilse Matser kunt u   hier teruglezen.

Ook bent u van harte welkom bij de lectorale rede en de officiële installatie van Anita Van Gils als lector Familiebedrijven bij Windesheim, kennisinstelling voor hoger onderwijs en onderzoek in Zwolle en Almere. Klik hier voor de uitnodiging.